Tinnitus, of makkelijker gezegd: oorsuizen. Je kent het wel. Of niet. Je gaat naar een fuif of optreden en op het einde van de avond hoor je zo’n irritant gefluit in je oor. Klinkt het bekend? (Hebde hem?). Met de Family Rave Party in het vooruitzicht lijkt dit ons het geknipte moment om een woordje uitleg te geven over dit onderwerp en hoe het vermeden kan worden. Want ja, die oren van je kinderen en jezelf willen heel graag nog een heel leven mee.

WIST JE DAT?

1 op 10 jongeren onder de 25 jaar heeft last van oorsuizen, say whaaaat? Dat is ongelofelijk! Maar hoe krijgen ze dat dan? Want je krijgt het ook niet zomaar.

Wel, door te lang naar luide muziek te luisteren of door een plotse knal dicht bij het oor. Er zijn ook andere boosdoeners die tinnitus kunnen veroorzaken. Zo kan een oorontsteking die niet goed verzorgd wordt ook leiden tot oorsuizen. Opletten dus!

Maar toch blijft luide muziek de grootste boosdoener. Zit jouw kleine spruit vaak met oortjes of een hoofdtelefoon naar muziek te luisteren? Of gaat hij/zij al eens naar een feestje waar luide muziek opstaat? No stress, wij gaan niet met het vingertje wijzen en zeggen dat je kinders dit absoluut niet mogen doen, maar we helpen graag en geven daarom enkele tips.

BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN

Wat je nu precies kan doen om oorsuizen te vermijden bij je oogappel, vertellen we je graag:

  • Feestje in de living? Super tof! Maar leuk hoeft niet per se luid te zijn. Zorg er dus voor dat de buren van twee straten verder de muziek niet horen. Het feestje blijft even leuk!
  • Feestje buitenshuis? Onder de vorm van een festivalleke ofzo? Ook tof! Maar ooit al eens aan oordopjes gedacht? Ze dempen het geluid en voorkomen dat je oren beginnen suizen. Wil jouw kind geen vreemde dopjes in zijn oren steken? Dan zijn er ook speciale oorbeschermers voor kids!
  • Luistert jouw kind vaak muziek via zijn/haar telefoon? Dan raden wij een hoofdtelefoon aan. Zo komt het geluid minder direct in het oor terecht en verkleint de kans op oorsuizen. Misschien kan je ook wel een geluidslimiet afspreken? Bijvoorbeeld: niet luider dan 5 blokjes of het balkje mag niet in ‘t oranje of rood staan.
  • Heb je luidruchtige kids? Probeer dan af en toe eens het spelletje ‘om te stilst fluisteren’ of ‘wie het langste kan zwijgen’, zo hebben je kids (en jij) even een rustmoment voor de oren. Zo ongeveer de volle 15 seconden.

Wist je trouwens dat tinnitus niet altijd een piep is, maar ook een brom, suis, fluit of bonk kan zijn? Als je wil weten hoe het klinkt, bekijk dan dit filmpje!

HOEWEETEKIKDANU?

Denk je dat je zoon/dochter er misschien toch last van heeft? Dan zijn er enkele dingen waaraan je tinnitus kan herkennen. Naast de lastige piep in de oren, kan het namelijk ook voor gehoorverlies en duizeligheid zorgen. Als je een vermoeden hebt, kan je best met je kind naar de dokter gaan. Die kan met zijn machien die oren eens grondig controleren.

FAMILY RAVE PARTY IS VOORZIEN

We horen je het al vragen: hoe zit dat dan op de Family Rave Party? No stress! CM voor gehoorbescherming voor kleintjes en grootjes! En daarnaast zorgen we ervoor dat de decibels de jonge oortjes (en die van ons) niet zullen aantasten.

See you there!